Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

tisdag, januari 23, 2007

Förgiftning

Efter Dons tragiska olycka stod huset norr om oss tomt länge. Fastigheten ägdes av två marijuana odlare varav den ene flyttat till San Francisco och var inte länge intresserad av vare sig marken eller det halvfärdiga huset. Den andre delägaren, Dick, var en notorisk fängelsekund, missbrukare och vad man här kallas "felon". Felon är en person straffad för grova brott och en sådan har inte rätt att äga vapen.
Ingen betalade fastighetsskatt så efter några år beslagtog kronofogden fastigheten och den skulle säljas på auktion. Vi skrapade ihop tillräckligt mycket pengar för att åtminstone vara med och bjuda men dagen innan auktionen betalade Dick skatt och straffavgifter och eftersom hans fru slängt ut honom flyttade han upp i huset. Han hatade poliser och eftersom Allen är en pensionerad sådan, stod vi inte högt i popularitet. Efter nio år av fridfullt och stillsamt leverne började nu något som med tiden skulle urarta till ett rent helvete.
Under en av våra morgonpromenade hittade hundarna något ätbart strax utanför grinden och innan jag hann se vad det var, var det naturligtvis uppätet. Augie kräktes upp en massa äckel när vi kom hem men Chewbacca visade inga tecken på att vara sjuk. Nästa dag hade Chewie feber och kräktes men det var inte förrän efter två dagar som jag tog honom till veterinären. Då var han matt och svag, saknade aptit, hade feber och svullna lymfkörtlar. Diagnosen var "Salmon Poisoning" som är en vanlig dödsorsak bland hundar i trakten fast jag aldrig hört talas om det tidigare.
Det orsakas av en parasit som lever i fiskarter som vandrar upp för floderna för att leka. Parasiten som i sig själv är rätt oskyldig kan infekteras av en micro-organism, Neorickettsia helminthoeca, och det är denna organism som orsakar förgiftningen som enbart kan drabba hundar. 95 procent av de drabbade hundarna dör inom några dagar av uttorkning och de fåtal som överlever blir immuna.
Indianerna ger rå fisk till hela valpkullar för att på ett tidigt stadium sortera ut vilka som kan bilda immunitet eftersom det är en omöjlighet att hålla vuxna hundar borta från rå fisk.
Augie som kom från en indianfamilj hade tydligen gått igenom provet och klarat sig för han blev inte sjuk, men Chewie var illa däran. Han testades och kurerades med antibiotika och avmaskningsmedicin men nu frågade vi oss: Hur kom det sig att rens och inälvor från rå lax låg alldeles utanför vår grind vid en väg som bara användes av oss och som var tre kilometer från floden?

3 Comments:

  • At 6:30 em, Anonymous Anonym said…

    Stackars hundar; var grannen så hatisk att han utsatte hundarna?
    Låter skumt.

    Jag var tvungen att radera bloggen - det vblev bara knas och jag fick märkliga meddelanden och det jag stod bara inte ut med en site som inte fungerade.

    Jag får spotta i nävarna och starta en ny - när jag känner att jag kan.

    Kram! Inkan

     
  • At 9:48 em, Blogger Berit said…

    Min site fixade sig i morse men samma inlägg publicerades 4 ggr. Undrar om andra också har krångel?

     
  • At 3:31 fm, Blogger Pumita said…

    Hej Berit! Vilket spännande annorlunda liv du verkar leva over there. Just det här inlägget var lite sorgligt förstås men intressant.

    Ja, det har varit problem på Blogger. Det var nere ett tag i går kväll. Hälsn. Pumans dotter

     

Skicka en kommentar

<< Home