Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

tisdag, januari 16, 2007

River rules.

När man skriver ner minnen och erinrar sig människoöden blir det lätt så att man berättar om det ovanliga, det tragiska eller det extremt lustiga. Under de tio år vi bodde uppe bland bergen var vi omgivna av många alldeles vanliga, snälla och vänliga människor men det blir inte så många spännande berättelser om dem.
Det område vi bodde i stod av olika anledningar lite utanför lagens arm. Det var en del av reservatet vilket skulle skötas av indianstammarna och deras egen polis och av politiska skäl höll sig den övriga poliskåren utanför. Alla från "tribal-police" var från trakten och hade sin egen familj i området vilket påverkade deras agerande. Skogarna var stora och det fanns plats för många som inte passade så bra i tättbefolkade områden.
Ett bra exempel är sop-björnarna. Vid campingplatser längs kusten hände det ofta att folk började mata björnarna, "de var ju så gulliga". Otillfredsställande sophantering gjorde också att björnarna vande sig vid att där det fanns människor, där fanns det mat.
När vilda djur tappar sin naturliga respekt för människor blir de farliga och alltså måste sop-björnarna försvinna. Parkvakterna kunde naturligtvis inte skjuta björnarna på campingen, det skulle ha skapat ramaskri och stora rubriker i tidningarna. "Nalle dödad av blodtörstiga parkvakter". I stället sövde man ner björnen, lastade den i en släpvagn och körde ut den till skogen i våra trakter. Eftersom björnarna var vana vid att leta mat runt människor blev de till stort besvär för oss här ute bland bergen och det var alltid någon som såg till att björnen försvann för gott. Problemet var löst och ingen myndighetsperson hade smutsat ner fingrarna. Detta kallades "River rules" och tillämpades också bland människorna i skogarna.

3 Comments:

  • At 5:53 em, Anonymous Anonym said…

    Detta är vådan med soptunnor utomhus i områden där det finns björnar. Uppe i Härjedalen har de haft en hel del problem med björn som mycket snabbt lärt sig att välta soptunnor och leta mat. Man har tvingats skjuta björn - ty de har mist all respekt och bryr sig inte om bebyggelse och folk.

    Inkan

    Jag har stora probelm med datorn idag. suck.

     
  • At 1:05 em, Anonymous Anonym said…

    Visst är de fina björnarna men när de börjar komma in i bebyggelsen skapar de rädsla hos människorna. Varken björn eller människa mår bra av det.

     
  • At 2:51 em, Blogger Berit said…

    Björnarna gjorde en massa ofog. Rev bort kromlister och speglar på bilarna, bröt sig in genom nätdörrar på sommaren; några vi känner fick allt mat i kökskåpen utrivet vid ett tillfälle. Vi hade grisarnas mat i stora metalltunor, typ oljefat med lock, och dessa rullade de runt på gården och försökte öppna.

     

Skicka en kommentar

<< Home