Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

torsdag, januari 11, 2007

Elektricitet.


Vi monterade solpaneler på ställningar som följde jordens rotation och alltid var riktade mot solen. Totalt hade vi 12 paneler med en kapacitet på 1000 watt. I ett närliggande “krafthus” förvarade vi 12 stycken 6volt batterier och en Inverter som omvandlade strömmen till 110 volt vilket är standard för amerikanska hushåll. Varje batteri var graderat för 320 amp/h.
Under båttiden lärde vi oss att vara sparsamma och det kom till nytta i huset. Man släcker alla ljus när man lämnar rummet. Alla “fanthom loads” kopplas bort när de inte används; det är TV, dator , timers, klockor. I början använde vi gasol för kyl och frys men inhandlade senare ett stort, effektivt skåp och drog en lång vattenledning för ett sk. Pelton wheel, en liten vattengenerator som går även när solen inte skiner.
Vattenhjulet gav oss 15 ampere vid 24 volt.
Nackdelen med ett hjul är att det har rörliga delar som förslits. Vindkraft på denna plats var inte så effektiv eftersom man behöver en stadig vind på 10-15 knop för att det ska vara värt besväret.
Vi hade belysning, TV, två datorer, microugn, tvättmaskin, torktumlare, kyl och frys, dammsugare och dv. köksapparater. Spisen drevs med gasol och likaså varmvattenberedaren. Vatten stod på nästa plats på listan för soluppvärmning eftersom det är enkelt och inte behöver gå via elström. Det finns speciella paneler för uppvärmninga av vatten och med självcirkulation.
Huset värmdes med ved.
Det fanns enbart mobiltelefonservice och datorerna var anknutna till ett satellit system. Innan vi skaffade satellit mottagare tog vi hem vår e-post via mobiltelefonen och det åt upp nästan alla minuter vi hade.
Batterier och all annan utrustning kostar mycket, batterierna kräver ständig passning med vatten och testning så att de inte överladdas. Det finns speciell utrustning att köpa även för detta men man måste ständigt hålla koll. Man lär sig också att planera förbrukningen av el. och kör inte TV, dammsugare och micro samtidigt tex. Under våra tio år med detta system hade vi aldrig ett el-avbrott vilka var vanliga i det närmaste civiliserade samhället i samband med snö och storm.

1 Comments:

  • At 9:03 fm, Anonymous Anonym said…

    Tänk ändå så fantastisk tekniken har blivit - vi kan överleva nästan var som helst, utan att förstöra. Detta med solpaneler är en smart uppfinning - tillsammans med vindkraft.

    Inkan

     

Skicka en kommentar

<< Home