Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

måndag, januari 01, 2007

DANCES WITH WELFARE.

Resultatet av den amerikanska kolonisationen var en massiv förlust för landets indianer. De förlorade sitt land och sina jaktmarker och deras livsstil var inte längre möjlig. De flyttades till reservat där det fanns få möjligheter att försörja sig och det resulterade i fattigdom och en omfattande alkoholism.
Många av dagens indianer, eller Native Americans som är det politiskt korrekta namnet, lever numera i en blandning av gammalt och nytt. Inom Hoopa och Yurokreservatet beräknade man att arbetslösheten var 80 procent och en stor andel av de som bor där är beroende av alkohol och olagliga droger av alla slag. Odlingen av marijuana är omfattande och betraktas på samma sätt som hembränning och olaga jakt gjordes på den tiden jag växte upp i Norrlands skogar.
De indianer som stannar kvar på reservatet får en roll som en sorts levande museiföremål. De gamla traditionerna har ingen plats längre bland TV, utombordare och motorsågar samtidigt som deras välbetalda ledare uppmuntrar dem att bo kvar, känna sig som offer för de orättvisor deras förfäder utsattes för, vara stolta över sitt ursprung och bli lyckliga bidragsmottagare. För att skaffa sig en yrkesutbildning måste man lämna reservatet men eftersom det är ett stort steg som bara tas av de företagsamma och ambitiösa blir restan kvar utan utbildning och yrken.
Det skapar rotlösa, olyckliga människor som inte vet var de hör hemma. Det startas oupphörligen statliga projekt av alla slag men det åstadkommer inga stolta, självförsörjande människor. Under de senaste åren har kasinon blivit populära eftersom reservaten har andra lagar och skatteregler än resten av landet. Man uppmuntrar detta eftersom det sägs skapa arbetstillfällen, men i själva verket säljer indianerna spelrätten till ett utomstående bolag som flyttar in sina egna anställda och betalar en procentuell summa till reservatet. Följden blir att stam-medlemmarna får ännu mera pengar som de inte ansträngt sig för och som enkelt slösas bort på mer sprit och droger.