Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

lördag, november 25, 2006

Moon Hole.

Bequia ( uttalas Bekuee) är en idyll känd för sina skickliga båtbyggare och sin uråldriga valfångst-tradition.
På öns västra sida finns en intressant byggnad kallad Moon Hole. Den designades och uppfördes, av en man vid namn Tom Johnston i början av 1960-talet, för att smälta in i omgivningen så naturligt som möjligt. Byggstenarna är tagna från klipporna runt omkring och många av väggarna är gjorda i cement.
Vid en första anblick tror man att byggaren fick slut på pengarna. Hela konstruktionen ser halvfärdig ut, fönstren har inget glas och allt är naken, grå sten. Det är emellertid avsikten för att harmoniera med den ovanliga byggplatsen. Skapelsens höjdpunkt är Moon Hole, en naturlig båge av sten som sägs inrama fullmånen. Under denna båge finns en terass av trä och själva huset som nu står obebott till följd av ständiga stenras från klippan ovanför. Huset kan nås ovanifrån via en brant, slingrande trappa där revben från stora valar utgör ledstänger och valv.
Allt är väderbitet och fallfärdigt men fortfarande dekorerat med prydnader från den tid då Tom Johnston och hans fru bodde där. Lite spöklikt men fantasieggande.

3 Comments:

  • At 7:27 fm, Anonymous Anonym said…

    Intressant hus! Kunde kanske användas i en James Bond film eller liknande.

    Lillan

     
  • At 3:08 em, Anonymous Anonym said…

    Vilken idé att bygga sig en bostad på ett så udda ställe. Man kan undra vad som var vitsen med det?
    Låter farligt med klippor som vittrar sönder.

    Människan är påhittig...

     
  • At 8:36 fm, Blogger Anita said…

    Originellt! Huset påminner mig lite om Barcelonas stora arkitekt Gaudi. Han skapade ju också originella stenhus på sin tid. Fast MED fönster!

     

Skicka en kommentar

<< Home