Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

tisdag, november 21, 2006

Boat Boys

Vi färdas omkring som sniglar med huset på ryggen. Alla våra ägodelar finns inom några meters räckhåll. Vi betalat ingen hyra, skatt, räntor, amorteringar. Inga räkningar ligger och väntar. Allen har förtidspension som räcker utmärkt för oss båda . Våra regelbundna utgifter består av diesel till båten, färskvatten, mat och tvätt. Vi har också en sjukförsäkring utifall att....
Båtens namn Leonidas, syftar på en kung från Sparta och vi skojar om att vårt liv är mycket spartanskt men vi känner oss egentligen väldigt rika.
Bland befolkningen på öarna betraktas båtfolket som en inkomstkälla och "boat boys" är vanliga. På ön Dominica te.x. kommer de oss tillmötes långt ut till havs i sina små, rankiga kanoter:
"Hi, Skip, my name is Alex, I like to help you" .
Om man accepterar hänger man ett rep över relingen och ger Alex lift tillbaka.
Om man inte hyr en Boat-boy blir man ständigt tillfrågad av massor av pojkar som paddlar eller simmar runt båten sedan man ankrat. Så snart man tar jollen i land finns de på stranden och erbjuder sina tjänster alltifrån att ta hand om soporna, borsta botten på båten, vakta jollen, handla, skaffa taxi, vara guide....
Reglerna bland pojkarna är strikta, när en kapten "anställt" en pojke är det ingen som besvärar en längre. Grabbarna vet också att båtfolket håller kontakt via radio och rekommenderar en pojke som är pålitlig och trevlig till sina seglarvänner som är på väg till ön. Pojkar som skadar ryktet genom att vara oärliga får stryk av de andra.
Jag gav pengar till Alex för frukt och grönsaker och han kom tillbaka med de allra bästa limefrukterna, mangos, yams, papayas, bread fruit som han hämtat i djungeln eller från sin mammas odlingar. Vi bestämde ett pris och pengarna som blev över fick han behålla. Hans mamma eller moster tvättade våra kläder mot betalning, hans farbror, som var fiskare, snickare och taxiägare körde oss till en kusin som skördade kokosnötter och vi fick lära oss hur man gör copra.
Dominica är en rik ö när det gäller mat; havet är fullt med fisk och även valfångst förekommer. Alla har höns som som springer omkring överallt. Klimatet är tropiskt och träden dignar av ätbart så ingen svälter men det finns få tillfällen att tjäna pengar. Pojkarna lär sig att uppföra sig väl, vara artiga och duktiga och att det lönar sig.

6 Comments:

  • At 2:52 em, Blogger Visionary soul said…

    Jo, nu hör jag ju. Det MÅSTE vara i paradiset du lever! :-)

     
  • At 3:23 em, Anonymous Anonym said…

    Naturahushållning & bytesekonomi var tydligen basen på ön. Det låter enkelt och naturligt.
    Å alla dessa frukter -det låter så härligt.
    Är det likadant idag 20 år efteråt?

    Gissar att det hela tiden händer något med dessa ösamhällen med tanke på hur fort allt utvecklas och båtfolket har den senaste tekniken.

     
  • At 5:39 em, Blogger Berit said…

    De öar som har dåliga ankringsplatser blir inte så snabbt "förstörda" av turism. Inflödet av valuta är därför begränsat då man inte heller har mycket att exportera. Mat som fraktas till öarna men skepp är dyrt och man har fortfarande två ekonomiska system som fungerar, dels bytessystemet och dels det där man använder pengar.

     
  • At 11:25 em, Anonymous Anonym said…

    Låter som det vore mycket bättre ungdom där, än "storstaden" Umeå, (högt opp i Västerbotten, enl visan) våran residensstad, där en del ungdommar roar sig med att helt oprovocerat slå ner någon och sparkar honom mot huvet, med hårda skor. Dessutom ska det bara vara för skojs skull, en tävling för att få flest poäng.
    Men Umeå VILL ju räknas som större stad, med sitt universitet.
    rune

     
  • At 1:45 fm, Blogger Anita said…

    Berit! Du har verkligen upplevt mina ungdomsdrömmar.....

     
  • At 9:07 fm, Blogger Berit said…

    Rune, det fanns säkert rötägg på öarna också men de pojkar vi hade att göra med uppförde sig väl. Man får alltid mer av ett uppförande som belönas, och många ggr. uppfattas det som belöning att inte bli ordentligt bestraffad

     

Skicka en kommentar

<< Home