Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

torsdag, november 16, 2006

Svensk slavhandel.

Under 1600-talet konkurrerade Sverige och Danmark om makten i norr och båda länderna etablerade handelskolonier på Afrikas västkust för att bedriva slavhandel.
När Sverige förlorade den nordamerikanska kolonin New Sweden till Holland försvann möjligheterna att sälja slavarna och handeln upphörde 1655.
När Gustav III blev kung 1771 ville han ånyo etablera Sverige som en stormakt och köpte därför Saint-Barthélemy av Frankrike 1785. Ön var fattig och torr och det producerades bara bomull och salt där. Det fanns inte heller färskt vatten utan det måste importeras från andra öar. En stor del av ön var enbart sten och det fanns inga vägar.
Det verkade som en dålig affär tills man beslutade att göra ön till centrum för slavhandel och bildade West India Company . Kungen fick en fjärdedel av vinsten trots att han bara ägde 10% av aktierna och resten delades av övriga aktieägare. Nya lagar etablerades så att alla som sålde slavar på ST. Barths var befriade från skatt medan de som transporterade sina inköpta slavar till andra länder betalade en utskippningsavgift. Handeln var mycket lukrativ tills motståndet växte sig starkt i England och man där bestämde sig för att avskaffa slavhandel. Trycket på Sverige att också upphöra med handeln blev alltför stort och affärerna gick inte heller så bra längre när kunderna försvann.
1788 skrev Gustav III till the English Committeé for Abolition of Slavery att ingen i Sverige hade deltagit i slavhandel att att han, kungen, skulle göra allt som stod i hans makt för att förhindra något sådant.
De svenskägda slavarna frigavs emellertid inte förrän 1845 och det går att läsa mera här

endunkelhistoria.

4 Comments:

  • At 5:02 em, Anonymous Anonym said…

    Jag minns att det var ett TVprogram om detta för många år sedan... och om att Sverige hade en plats nere i Afrika som centrum.
    Minns ej riktigt hur det var - så jag får nog läsa på lite;)

     
  • At 5:31 em, Blogger Berit said…

    Den afrikanska kolonin varade inte så länge men jag hittade mera intressant info. om St. Barths om ni klickar på linken till "endunkelhistoria"

    Har inget minne av detta i svenska historieböcker

     
  • At 7:40 fm, Blogger Karin W. said…

    Många gånger har vi upprörts över slavhandeln med afrikaner. Hur kunde man köpa och sälja människor?

    Som kvinna gråter jag nu över traffickingoffren - vår tids avskyvärda och kvinnoförnedrande slavhandel.

     
  • At 10:17 fm, Blogger Berit said…

    ja, det är verkligen skamligt och svårt att komma åt.
    Många kulturer har fortfarande slavar. Yurokindianerna som jag levt tillsammans med i många år hade slavar så sent som vid sekelskiftet enl. vad de själva berättade.

     

Skicka en kommentar

<< Home