Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

onsdag, november 15, 2006

Mer om orkaner.


Orkaner bildas över tropiska vatten utanför Afrikas kuster, nära ekvatorn, där vattentemperaturen är minst 27 grader C. På andra ställen kallas samma väderfenomen tyfoner eller cykloner.
I början är det oftast ett åskväder som förflyttas sig över det varma havet och ökar i styrka. Vinden rör sig i en virvel motsols och i mitten, ögat, är det alltid lågtryck.
Man kallar det för storm när vindstyrkan överstiger 17 meter/sek och orkan när vindhastigheten ökar till 33 m/s. På några ställen finns vad man kallar Hurricane holes, platser i relativt lä där man kan söka skydd. Det är inte vinden så mycket som vattnet som är problemet. Höga vågor kastar omkring båten och rycker upp ankaret .
Man går in så nära land som man kan och sätter ut sina ankare åt både norr och söder. Man drar också linor i land, om man kan, och knyter fast i rötter och mangroves. Får man vara relativt ensam på detta ställe går det i allmänhet bra men andra båtar är det största problemet. Det finns företag som hyr ut båtar, Moorings och Sunsail te.x., och de ankrar sina båtar så gott det går men har inte folk att bemanna dem alla. De har dessutom försäkringar som täcker deras skador. När orkanen anländer blåset det som bara attan och man kan inte vistas ute på däck och knappt höra vad den andre skriker. Det är så intensivt att man inte ens har tid att vara rädd bara lyssna och undra om rep och kedjor ska hålla.
När så ögat kommer blir det TYST och stilla och det är då som man måste upp och inspektera alla förtöjningar. Ta hem på allt som gett med sig, kolla att alla rep håller och vara beredd på att om en stund blir det lika intensiv blåst igen men från andra hållet. De båtar som inte har besättning ombord missar detta och när vinden ökar igen kommer dessa båtar drivande genom ankringsplatsen och skadar andra och rycker loss deras ankare. Man ser drivor av båtar staplade på stränderna efter en riktig orkan.
"Före min tid" var Leonidas i ST. Thomas när Hurricane Klaus drabbade området. Hamnen vid Charlotte Amalie är ganska skyddad och det mesta skulle nog ha gått bra om inte ett kryssningsfartyg beslutat sig för att gå in till bryggan därför att passagerarna började bli sjösjuka. Ett stort fartyg klarar sig bäst ute på djupt vatten men det blir ju obekvämt gungigt. Fartygets sidomotorer var inte kraftiga nog att svänga båten 90 grader mot vinden och hela fartyget drev sidledes genom ankringsplatsen och krossade mer än 50 båtar.

3 Comments:

  • At 2:37 em, Blogger Visionary soul said…

    Oj! Det låter otroligt dramatiskt... svårt att föreställa sig när man inte upplevt det. Kan tänka mig att man verkligen får känna vad ordet "naturkraft" innebär...

    En fundering - går orkanerna medsols på södra halvklotet? Snurrar de som de gör pga corioliskraften? Vet du?

     
  • At 3:30 em, Blogger Berit said…

    Vi är ofta så små och betydelselösa när det kommer till 'naturkrafter" fast vi så gärna vill tro att vi har kontroll och inverkan på det mesta.

    Ja, de snurrar medsols på södra halvklotet och det enda jag vet är att det beror på jordens rotation. Samma fenomen ser man i avloppet i tvättstället när vattnet rinner ner.

     
  • At 11:05 fm, Blogger Visionary soul said…

    Just det, det var det jag trodde... tänk vilka udda saker man kan komma på att fundera över... det måste vara en yrkesskada, för min del! :-)

     

Skicka en kommentar

<< Home