Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

tisdag, november 14, 2006

Orkansäsongen.


June too soon... July stand by... August a must....September to remember....October it's over.

Orkansäsongen börjar officiellt den första juni och varar till första november. Det blir i allmänhet inte kritiskt förrän i slutet av augusti men det är viktigt att följa väderleksrapporterna varje dag. Söder om tionde latituden är man relativt säker så det innebar att de måste snabba på och ta sig till Venezuela, helst före augusti. Att segla från den ena ön till den andra var lättsamt, de flesta överfarter klarade man på en dag.

Några av öarna tillhör Frankrike, andra Holland och några är självständiga. För varje ny ö måste man klarera med tull, immigration och ibland polis. Man betalar för ett inresetillstånd och många gånger måste man också meddelar när man lämnar ön och få klartecken. Vissa länder, som tex. Dominikanska Republiken, Haiti och Kuba tillåter inte att man seglar fritt, man får tillstånd bara till vissa ankringsplatser. Alla de övriga länderna är lättsammare; båtturisterna är en givande inkomstkälla och många tjänstemän vill gärna ha en extraslant i egen ficka. .
Valutan var också olika på den tiden men nu är det ju euro som gäller på de franska öarna och på de holländska tar man också gärna dollar. De självständiga små öarna använder Eastern Caribbean dollars (EC dollar) som är värdelösa på alla andra ställen. De har också devalverat så många gånger att det var bara av ren vänlighet som banken i Antigua i somras växlade in sedlar som var tjugo år gamla.
Förutom valutan måste man också hålla reda på vilka flaggor som används. Varje land man besöker har sin egen flagga som man av artighet hissar i riggen på styrbordssidan. Ska man vara alldeles korrekt ska man också innan man har checkat in hos tullen, ha en gul flagga hissad.

4 Comments:

  • At 6:01 fm, Anonymous Anonym said…

    Det låter hemskt spännande detta med den långa orkansäsongen; så många månader! Tur att du klarar dig. Men kan tänka mig att det blev "blåsigt" och tufft ibland.

    Intressant med valutan. Under de här åren ni bodde på segelbåten - vilken valuta användes då på alla dessa öar? Det låter lite lustigt att euro idag är betalningsmedel ända därborta. Tänk att dessa kolonialmakter fortfarande styr...

    Vi har sol och blå himmel här igen och nästan +10 så man skulle kunna paddla kanot...mellan våra öar:)

    Kram, Inkan

     
  • At 8:32 fm, Blogger Karin W. said…

    Såg, på plats i november 1992, förödelsen efter "Hurricane Andrew". Milda makter, vilka krafter!

     
  • At 9:02 fm, Blogger Berit said…

    Inkan, paddla dig hem, jag saknar nya inslag på din blog! Franska öar använde franc, de holländska gulden (floriner) Virgin Islands använde US. dollar och de självständiga staterna EC. dollar. Numera tar alla turistaffärer US. dollar och plastpengar.

    Karin, jag var också i södra Florida då och man blir deprinerad när man ser förödelsen. Vissa platser som te.x. Homestead har ännu inte repat sig.

     
  • At 2:34 em, Blogger Visionary soul said…

    Håller med Berit: Inkan, jag saknar också livet på din blogg! :-) Men du verkar ha det kanonbra, och det är jätteviktigt... så vi får tåla oss... :-)

     

Skicka en kommentar

<< Home