Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

torsdag, november 16, 2006

Saint-Barthélemy.

Saint-Barthélemy har närmare 7000 invånare och till skillnad från de andra öarna i Caribbean är de flesta här vita.
Det var Frankrike som först officiellt lade beslag på ön 1648 men man sålde den till Sverige 1785 och svenske kungen Oskar II sålde sedan ön tillbaka till Frankrike 1878.

Man kan fortfarande se minnen från svensktiden i namn som Kungsgatan och Storgatan. Öns "riksvapen" har de tre kronorna och huvudstaden heter Gustavia. Språket är franska och bröd, ost, paté och vin är gudomligt franskt. Eftersom det är en duty-free hamn har Dior, Hermes, Gucci, Cartier och många andra urdyra märkes- butiker här och hela staden är nu. mycket "chic" jämfört med hur det var tidigare.

Kapten A. hade sin "Republiken Jamtland" T-shirt på sig när vi vandrade omkring och letade en låssmed. Våra kunskaper i franska är synnerligen otillfredsställande så låssmeden bad om översättningshjälp av sin granne vespa-uthyraren. Vid anblicken av skjortan började denne prata flytande svenska. Det visade sig att, Andrew som han hette, lämnade Sverige tillsammans med fransk pappa och svensk mamma i en gammal rostig stålbåt 1975 och spolades i land efter en dramatisk överfart. De "gamla" St. Barths-borna , som Andrew te.x., tycker att ön börjat bli lite för yuppie-betonad, som en fransk medelhavs-badort ungefär.

2 Comments:

  • At 1:23 em, Anonymous Anonym said…

    Gustav III dog 1792 så det måste ha varit Oscar II (regent 1872-1907) som sålde tillbaka St. Barthelemy till Frankrike 1878. :)

    Lillan

     
  • At 2:43 em, Blogger Berit said…

    Tack för att du är uppmärksam, Lillan. Inkan skrev också om samma sak och nu är det rättat.

    Håll ett öga på mig!

     

Skicka en kommentar

<< Home