Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

onsdag, november 15, 2006

Energi.

Även om livet ombord är spartanskt och vinden för det mesta driver oss fram behövs det andra energikällor också.
När man går in och ut i hamn och det är trångt med andra båtar runtomkring är det praktiskt och säkert att ha en pålitlig, stark motor. Förutom att vi kan förflytta oss laddar den också batterier till belysning, radio och TV. Vi hade dessutom en liten frysbox och en microvågsugn som slukar el. när den är i gång.
Alla dessa hjälpmedel drivs direkt från 12 voltssystemet på båten men för micron behövs en inverter (omvandlare) till 110 volt under de få minuter som den används. Till spisen och ugnen använde vi gasol och ugnen var så liten att när det var dags för julkalkon fick jag ta måttbandet med till affären.
Det är inte roligt att behöva köra motorn bara för att få el-ström så på "taket" hade vi alltid en solpanel som i stort sett klarade av att driva frysen. Passadvinden blåser ständigt så vi hade också två vindgeneratorer, en permanent uppsatt och en som hissades upp i masten när vi ankrat. De kallas för windbuggers och ser ut som nosen på ett propellerplan och snurrade både dag och natt.
Seglarfolket var långt före landkrabborna när det gäller alternativa energikällor eftersom behovet där var mer akut.