Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

onsdag, november 22, 2006

När man växer upp i ett klimat där tom. potatisblasten fryser ibland på sommaren är det fascinerande att studera växtlivet i tropiska och subtropiska områden.
Weed Women , fyller fortfarande en viktig uppgift på öarna och kurerar det mesta med växter .
Tea av passionsblomma sk. pap wine , sägs bota högt blodtryck. Matsmältningsproblem och väderspänningar kureras med saften eller te av sour sop och tro mig, det är surt! Te gjort på eucalyptus blad hjälper mot förkylning och feber och "smeten" inuti aloe-blad hjälper också både mot förkylning , brännskador, rynkor, torr hud och insektsbett. Vi hade alltid en liten planta i en kruka ombord.
Sweet weed tillhör ginstsläktet och renar kroppen vid förgiftningar, gully root (petiveria alliacea) lindrar insektssting och sätter också i gång värkarbetet hos barnaföderskor. Tantan eller tamarind har långa frökapslar och runt varje frö finns en syrlig, köttig massa som barnen äter som godis och som också lindrar törst.

Grenada "The Island of Spice" kultiverar mer kryddväxter per kvadratmeter än någon annan plats på jorden.
Muskot och muskotblomma kommer från trädet, Myrristica fragrans. Det blir ca. 12 meter högt, bär frukt efter sex till sju år och fortsätter så i 40 år. Den nötlika frukten är stor som en aprikos med fruktkött runt en kärna som är själva nöten. Grenada producerar 1/3 av all muskot i världen. Så viktig är denna krydda att den tom. är avbildad i landets flagga.
Muskot har en lång tradition i folkmedicinen. Den kurerar matsmältningsproblem, leversjukdomar och hudutslag. Man gör sylt, likör och sirap av frukten och använder skalet till bränsle, grus och jordförbättrare. Oljan används dels som krydda men ingår också i massageoljor mot reumatism och i Vicks vapo-rub.
På 1600-talet trodde man att om man svalde en hel muskotnöt, malde den till pulver när den kom ut igen och blandade detta pulver i en kvinnas vin eller öl så blev hon följsam och lydig.
Muskotolja var också den tidens Viagra men måste appliceras utvändigt genom massage.
Alla som fick en muskotnöt på nyårsdagen och bar den i fickan hela året skyddades från benbrott, hemorroids, scharlakansfeber och mjältsjuka.
Kanel kommer från innerbarken på kanelträdet och kryddnejlika är de torkade blommorna från trädet Eugenia aromatica, samma familj som myrten.

11 Comments:

  • At 5:27 em, Blogger Karin W. said…

    Intressant.
    Jag minns att för några år sedan fick man säga till i kassan på affären här i byn om man ville köpa muskot. Jag vet inte hur det är nu. Det var så länge sedan jag behövde köpa den nöten. Orsaken till restriktionerna var muskotens berusande effekter,hallucinationer, synvillor m.m.

    Sannolikheten att man spyr upp muskoten innan några berusande effekter uppkommit tror jag är mycket stor.

     
  • At 6:04 em, Anonymous Anonym said…

    Intressant att läsa - detta med naturens läkekonst finns över hela världen.

    Muskot ( mald) har jag hemma,köpte senast för nåot år sedan på coop. Använder lite när jag gör äppelpaj. Blandas med socker. Har aldrig hört att den skulle kunna användas till annat!

    Jag har problem med min blog. Får bara upp en blank sida. Bibi hörde av sig och undrade vad som hänt: hon trodde jag hade deletat.
    Men det är nåfot annat problem. Jag har kontaktat Bogspot service och bett dem kolla vad som kan vara fel.
    Jag får ju upp andra bloggar - har testat runt lite.
    Suck

     
  • At 8:52 em, Blogger Berit said…

    Jag visste inte heller mycket om muskot förrän jag träffade på en "torg-gumma" i Grenada.

    Inkan, jag får också bara en blank sida på din blog. hoppas innerligt att du inte förlorat allt du skrivit!!!

     
  • At 2:38 fm, Anonymous Anonym said…

    Berit: Bloggens framsida kom tillbaka nu på morgonen. Så slapp jag känna mig less över det:)

    Nu äter jag fruktsallad och filmjölk -min vanligast frukost -men västerbottenosten var slut så det blev bara lite smör på det hårda brödet-

     
  • At 8:37 fm, Blogger Berit said…

    Skönt!

    Västerbotten....mmmmmmums, det var länge sedan men jag kan faktiskt få tag på Jarlsberg här.

     
  • At 9:37 fm, Anonymous Anonym said…

    Nu slog det mig vad muskot är. Det heter 'nutmeg' på engelska och har använts länge här. Själv brukade jag strÖ det på hemmagjord rispudding. Jättegott!

    Lillan

     
  • At 10:08 fm, Blogger Berit said…

    Lillan, här anstränger jag mig tll det yttersta att översätta nutmeg till svenska "muskot" och så förstår du inte vad jag menar!!!

     
  • At 2:04 em, Anonymous Anonym said…

    Hahahaha..jamen, jag kände inte till muskot innan jag flyttade till England.:) Min ursäkt är att jag var rätt ung (22år) och inte hade hunnit intressera mig fÖr kryddor än.

    Lillan

     
  • At 2:26 em, Blogger Visionary soul said…

    Ja , muskot är starka saker... inte att leka med. Det räcker att ha en skvätt i de stuvade makaronerna, så känns det i kroppen...

    Intressant att ni använder så mycket "naturlig medicin"! :-)

     
  • At 7:02 em, Blogger Berit said…

    Egentligen använde vi själva inte mycket medicin förutom aloe-plantan mot solbränna och insektsbett, men det var intressant att lära sig. När jag tänker efter tror jag inte ens att vi var förkylda under de här åren.

     
  • At 1:47 fm, Blogger Anita said…

    Det är intressant med örter och naturläkemedel. Där finns mycket kunskap som vi måste bevara för framtiden.
    För några år sedan skrev jag en artikel om regnskogens utarmning, och om den rikedom av bl.a. medicinska örter som finns där. Något som naturfolken har känt till i alla tider. Ett mycket intressant ämne.

    Jag bifogar en länk till artikeln på min hemsida:
    http://web.telia.com/~u62202249/regnskogen.htm

     

Skicka en kommentar

<< Home