Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

söndag, december 10, 2006

Key West






Min syster med familj anlände lagom till midsommar som firades på svenskt vis med både blomsterkransar, inlagd sill och kryddad snaps. Vi hade hittat en liten lägenhet, två rum och kök och swimmingpool på gården och det fanns dessutom kajplats för oss alldeles utanför i kanalen.
Det finns mycket att ta sig för i Florida och Key West är ett måste.
Där finns ett av Hemingways hem som numera är museum och bostad för ett 60-tal kattor. Ernest Hemingway var en imponerande man med många intressen och han älskade och beundrade kattor Hans första katt kom från ett skepp och hade fler tår än kattor i allmänhet. Man kallar sådana djur polydactyl och åtminstone hälften av de djur som lever i Hemingways hem tros vara avkomlingar till denna Main Coon . I stället för att som normala kattor ha 18 tår har dessa sex eller fler tår på framtassarna och ibland också en extra tå på bakfötterna. Kattorna är skyddade genom Hemingways testamente och har fantasifulla namn, många av dem från hans romanfigurer.
Ytterligare ett ställe som blivit världsberömt genom Hemingway är Sloppy Joe's bar som var ett favorittillhåll. När spritförbudet upphörde i USA den 5 december 1933 öppnades baren och Hemingway och hans Mob blev stadiga kunder. Många av dem var den tidens literära ljus och kändisar: John Dos Pasos, Waldo Pierce. J.B. Sullivan, Hamilton Adams. De drack och filosoferade bort dagarna utan att veta att de skapade en legend.
Sloppy Joe's på Duval Street fortsätter att hålla legenden vid liv genom att varje år i juli arrangera en tävling om vem som är mest lik Hemingway. Familjemedlemmar fungerar som jury och de tävlande påhejas av hundratals åskådare.

3 Comments:

  • At 7:00 fm, Anonymous Anonym said…

    Så spännande och märkligt med katterna. Det har jag aldrig hört om tidigare. Men Hemingway hade nog inga kattor i Paris...när han skrev "A Moveable feast", som är en av mina favoriter:)

    En kollega till mig var till Key West härom året; han och hans hustru semestrade där och han hade en massa underbara foton att visa när han kom tillbaka.

     
  • At 7:34 fm, Blogger Berit said…

    E.H. hade också ett imponerande hem på Cuba som står orört som ett museum. Där såg vi många små gravstenar med kattnamn och poolen där Ava Gardner sägs ha badat naken

     
  • At 1:56 fm, Anonymous Anonym said…

    Jag har också varit i Fort Lauderdale och Key West, i början av 80-talet. Vi hade hyrt en bil från Miami. Sedan bar det av till Mexico, under en månads tid...

    Roligt att läsa om dina erfarenheter från samma del av världen. Du hade ju så mycket mera tid på dig... :)

     

Skicka en kommentar

<< Home