Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

måndag, december 04, 2006

I skuggan av ryska ambassaden i Havana



Efter ungefär en vecka var all pappersexercis klar och vi kunde börja vår färd österut längs Kubas norra kust.
Vi hade både vind och strömmar emot oss så det var lättsammast att gå för motor nattetid när vinden mojnar. Man undrade lite över varför vi behövde så lång tid på oss eftersom man bara var van vid motorbåtar som färdas så mycket snabbare än vi gör. Vattnen runt ön bevakas ständigt av militären och vi hade alltid sällskap även om patrullbåtarna höll sig på avstånd.
En dag när vi ankrat för att vänta ut vinden ville vi få tag på färsk fisk. Det fanns vare sig båtar eller hus inom synhåll så vi tog harpungeväret med oss på jakt. Efter en stund kom en patrullbåt in i viken och ankrade och vi gömde geväret eftersom vi inte visste något om reglerna. Båtkaptenen kom över och pratade en stund och återvände med en stor rock-bass när han fick veta att vår fiskelycka inte var så god.
För att återgälda vänligheten åkte Allen senare över i jollen med några öl och lite andra presenter men blev vänligt men bestämt stoppad av kaptenen som förklarade att de var absolut förbjudna att ta emot presenter.
Under hela vårt besök möttes vi, med bara ett enda undantag, alltid av vänlighet och nyfikenhet. Folk gjorde sitt yttersta för att hjälpa oss och för att få en pratstund. Inte någonsin träffade vi på tiggeri eller att någon försökte sko sig på var bekostnad.
Vid ett tillfälle var vi försenade och kunde inte nå fram till den ankringsplats som var anvisad. I stället för att tvinga oss att segla ända in till staden Varadero tuffade patrullbåten in, hämtade upp de tulltjänstemän som behövdes för att ändra papperen och kom ut tillbaka till oss. Med sig hade de också ananas och fisk som de gav oss. Väldigt många röker med har inga tändstickor utan de tänder på varandras cigaretter. Jag försökte ge bort en Bic-tändare till en av grabbarna på båten och fast han så gärna ville vågade han inte ta emot den. "Jag mister mitt jobb om någon får reda på det". Alla båtar har en parti- kontrollant med sig som avlägger rapport.