Berit's two cents

Livet är en fantastisk resa... väl värd att göra, åtminstone en gång.

tisdag, december 12, 2006

För vårt eget bästa?

Även om det mesta jag hittills skrivit handlar om det som tidigare utspelats i mitt liv innebär det inte att jag har krupit in i en puppa och isolerat mig från vad som händer idag. Tvärtom, jag är mycket politiskt intresserad och försöker få information från så många källor som möjligt när det gäller dagens kontroversiella frågor. Jag skriver ibland också tillsammans med Leonidas på hans blog om sådant som är aktuellt just nu.
Politiker älskar att instifta lagar som skyddar oss från oss själva och kan man dessutom inbringa pengar till statskassan på samma gång är man riktigt duktig. Dagens ämne är "trans. fat" ( trans fatty acids) som finns naturligt i inälvsmat och mjölk och som framställs på konstlad väg ur växtoljor.
New York stads styre har röstat för ett totalförbud av trans fat i all mat som säljs kommersiellt ( deli-diskar, restauranger, hamburgerier...). Som så mycket annat, bra och dåligt , som anammas från USA kommer det snart att bli aktuellt i Sverige också. The European Food Saftey Authority ( EFSA) har redan tagit det under övervägande.
Det verkar som trans fat ökar risken för hjärtinfarkt även om det inte fullständigt har bevisats. Enligt studier verkar det som ett stort intag av trans fat fördubblar risken för hjärt och kärlsjukdomar och ska därför förbjudas. Om man stället det i perspektiv till annat som vi gör med våra kroppar och där vi förväntas använda vårt omdöme finner man att konsumtionen av alkohol mångdubblar risken för många sjukdomar, däribland cancer. Om man röker riskerar man att mångdubbla riskerna att få både lungcancer och emphysema. Solsängar ger oss hudcancer i ökad mängd och tatuering fördubblar riskerna för gulsot. För att inte tala om alla hål och ringar som en del pryder kroppen med....
I NewYork löper man tre gånger så stor risk att bli dödad eller skadad i en bilolycka som i en vanlig småstad. Är det inte på tiden att vi förbjuder antingen alla bilar eller alla människor i New York

2 Comments:

  • At 8:21 fm, Anonymous Anonym said…

    Usch ja.
    Det är mycket farligt att leva...
    Dessutom dör man.
    ;)

     
  • At 2:34 em, Blogger Visionary soul said…

    *skrattar* Jag tycker att det bästa vore att förbjuda alla människor i New York! ;-) En massa andra farligheter skulle försvinna på kuppen - inte bara transfetternas skadlighet, även vapen... kanske skulle New York bli en riktigt ofarlig stad att inte bo i, då? ;-)

    Jaa, tänk om vi skulle börja tänka själv och ta ansvar för våra egna val... vad skulle då politikerna ha att ägna sig åt!? ;-)

    Ska kolla in Leonidasbloggen också!

     

Skicka en kommentar

<< Home